Csípőprotézis (TEP) műtét előtti és utáni teendők

Dátum: 2012. Február 15.
Írta: Székely Réka

Súlyos csípőízületi kopás esetén, amikor a konzervatív kezelés már nem hatásos, általában csípőprotézis (TEP) beültetésére kerül sor sebészi úton.

Mindenki számára ismert, hogy a csípőprotézis műtét után egy rehabilitációra van szükség, arról viszont kevesen tudnak, hogy a műtétet elő is kell készíteni. A kopással járó fájdalom illetve az abból fakadó kényszertartás következtében csak bizonyos izmainkat használjuk, a csípő körüli izmok egy része az inaktívitás következtében elgyengül, elsorvad. A terhelési viszonyok megváltoznak, egyre rosszabb helyen terheljük az amúgy is fájdalmas, kopott ízületünket. A műtétet előkészítő gyógytornával – bizonyos izmok erősítésével, egyesek nyújtásával-  teremtjük meg  az optimális környezetet a protézis számára, hogy az, a műtét után ne lazuljon ki. Sajnos a csípőprotézisre váró páciensek egy részét a fájdalmas végtaggal történő mozgás gondolata riaszt el attól, hogy a műtétet előkészítő gyógytornán részt vegyen.A professzionális gyógytorna mindig a páciens korának, nemének, súlyának, alkati adottságának, a kopás mértékének, sőt belgyógyászati státuszának függvényében történik. A gyakorlatok természetesen nem dinamikusak, hanem gerinc- és ízületkímélő helyzetben leginkább statikus izometriásak, nagyon könnyen kivitelezhetőek mindenki számára és nem fájdalmasak.

A műtéti eljárás során alkalmazott rögzítési módszert (cementes-, cement nélküli- illetve hybrid rögzítés) az ortopéd sebész általában a kopás mértékének, illetve a páciens fizikális adottságainak, megfelelően választja meg. A hybrid rögzítés, cementes és a cement nélküli kombinációja, amikor az egyik komponenst cementtel a másik komponenst cement nélkül rögzítik. Továbbá az is az ortopéd sebész kompetenciája, hogy műanyagból, fémből vagy kerámiából készült protézist javasol a páciens részére.

Műtét utáni rehabilitáció, gyógytorna

A műtét utáni rehabilitáció, a gyógytornász (fizioterapeuta) segítségével történik egy nagyon precíz protokoll alapján. A gyógytornász instrukcióit nagyon fontos betartani, terhelni az érintett végtagot csak a műtéti megoldásnak illetve a rögzítésnek a függvényében lehet! A terhelhetőség mindig személyre szabottan az ortopéd szakorvossal való konzultáció alapján dönthető el.

Az alábbiakban, nagy általánosságban ismertetem a műtéti megoldásnak megfelelő terhelhetőséget, de természetesen minden páciens esete más. Figyelembe kell venni azt, hogy nagyon sok egyéb tényező is befolyásolja a terhelhetőséget.

Terhelhetőség:

 • Cementes protézis esetében, a műtétet követően csak mankóval, illetve járókerettel terhelhet a páciens, utána fokozatosan áttérhet az egy mankó használatára, később, 6-8 hét elteltével pedig a bot használatára.
 • A cement nélküli protézis esetében, hosszabb tehermentesítésre van szükség, általában 3 hónapig csak mankóval közlekedhet a páciens. A szakorvosi ellenőrzés mindig rendkívül fontos! Ha a szakember elérkezettnek látja az időpontot arra, hogy bot használatára térjen át a páciens, akkor a gyógytornász segítségével a bot helyes használatát kell elsősorban elsajátítani. A rehabilitáció alatti gyógytorna az egyik legfontosabb teendő, ahhoz, hogy a végtag stabil jól terhelhető legyen és a protézis, ne lazuljon ki.

Gyógytornát közvetlenül a műtétet követő napon kell elkezdeni

 • Első nap – fontos hogy az érintett végtag megfelelő pozícióban legyen elhelyezve a korházi ágyon: abdukcióban, (enyhén távolítva) enyhén berotálva.  Izometriás (feszít-lazít) gyakorlatokat végez a beteg légzőgyakorlatokkal kombinálva. A gyógytornász segítsége ilyenkor nélkülözhetetlen.
 • Második nap – a páciens az izometriás gyakorlatok elvégzése után gyógytornász segítségével kiül az ágy szélére, de nagyon fontos, hogy a műtött láb abdukált (távolított) helyzetben maradjon , mert addukció (közelítés) esetén kilazulás jöhet létre. Fontos a gyógytornász jelenléte a kiültetésnél. Légzőgyakorlatok, illetve a térd nyújtása (térdextenzio) végezhető.
 • Harmadik nap – az előző napi gyakorlatok elvégzése után, az orvos engedélyével illetve a gyógytornász segítségével, járókerettel kimehet a páciens a mosdóba. Addukció illetve kirotácó tilos! A járókeret rendeltetésszerű használatára illetve a végtag tehermentesítésére kell a legnagyobb figyelmet fordítani. Járókerettel történő helyes járás: először a keretet, utána a műtött láb, azután a jó láb, amit, picit előbbre helyezünk.

A többi napokon is ennyire fontos betartani a rehabilitációs protokoll szabályait, ezért fontos igénybe venni a gyógytornász segítségét.

Fotó: sxc.hu

10 hozzászólás

 1. Gyovai Józsefné | 2012. Június 20. - 14:17

  Sokak nevében köszönöm a teljeskörű felvilágosítást. A műtétemre még hónapokat várni kell, de addig is alkalmazni fogom a gyógytornát. Betegségem régi, így, már több gyógytornász segített megtanulni gyakorlatokat, melyen kis egészségügyi képesítésem is segít. Még egyszer köszönet. További sok sikert, eredményes munkát kívánok.

 2. Gyovai Józsefné | 2012. Június 20. - 14:21

  Talán többeknek is hasonló a véleménye, hogy köszönet az Önök áldozatos munkájáért. Műtétem hónapok múlva lesz. Régóta kezelnek, tanítanak a gyakorlatokra, ám jó lenne, ha az oldal letölthető lenne, mert a magamfajta idős már könnyen felejt.( Jó lenne ha kéznél lenne a “papír”)
  További sikeres munkát, jó eredményeket kívánok.

 3. Gyovai Józsefné | 2012. Június 20. - 14:22

  Talán többeknek is hasonló a véleménye, hogy köszönet az Önök áldozatos munkájáért. Műtétem hónapok múlva lesz. Régóta kezelnek, tanítanak a gyakorlatokra, ám jó lenne, ha az oldal letölthető lenne, mert a magamfajta idős már könnyen felejt.( Jó lenne ha kéznél lenne a \"papír\")
  További sikeres munkát, jó eredményeket kívánok.

 4. Székely Réka | 2012. Június 21. - 10:52

  Kedves Gyovai Józsefné!
  Köszönjük az elismerést!
  A műtét előtt, a korábban tanult gyógytorna gyakorlatokat javasolt végezni, de a műtét után más gyakorlatokra lesz szüksége. A műtéti megoldás-, és az Ön aktuális állapotának függvényében történik az utókezelés.
  Sok sikert kívánunk!

 5. Incze Szilvia | 2012. Június 27. - 17:05

  anyukamat megmutottek ket hete, az a kerdes, hogy fekudhet-e a mutott oldalara?

 6. Székely Réka | 2012. Június 28. - 16:31

  Kedves Érdeklődő!
  Az Anyukája 6 hétig lehetőleg ne feküdjön a műtött oldalára.
  Üdvözlettel,

 7. Dömötör Lászlóné | 2013. Február 17. - 14:30

  Két hete trauma következtében TEP beültetésen estem át külföldön. Másnaptól 2 mankóval közlekedek. A leirt gyakorltok mellett miket ajánl még ( gluteus maximus, minimus mozgatására?) mennyire szabad fájnia a műtött területnek még két hét után is-mert fáj, feszül ugyanott, ahol eltört…Ágyban enyhén abdukálva szabad-e a térdet kicsit megemelni egy párnával? Oldalra tudok feküldni már- az ellenkező oldalra egy hatalmas párnával a térdem között, de nem sokáig. Ugyanakkor – két előzetes gerincműtétem miatt a hátonfekvés lassan kibirhatatlanul kellemetlen már…. Köszönöm további tanácsait… tisztelettel

 8. Székely Réka | 2013. Február 19. - 15:39

  Kedves Érdeklődő!
  A szakszerű rehabilitáció a műtéti megoldás függvényében, egy személyre szabott protokoll alapján történik. Az Ön 2 gerincműtéte is befolyásolja a kezelés menetét. Nagyon sok mindent nem tudok: milyen típusú rögzítéssel történt a műtét, milyen gerincműtétei voltak, Ön milyen csontminőséggel, izomzattal, alkati adottságokkal, statikával (a terhelési viszonyok miatt), stb. rendelkezik. A gyakorlatokat a Súlypont Ízületklinikán felsoroltak függvényében szoktuk adagolni.
  Részletes állapotfelmérésre van szükség, ahhoz, hogy szakszerű tanácsot adhassak. Felmérésünk díjmentes és kötelezettségmentes, 336 0336 telefonon lehet időpontot kérni.
  Üdvözlettel,
  SzR

 9. Savanyó Lászlóné | 2014. Május 4. - 15:56

  Üdvözletem: Tudna valaki segíteni abba, hogy mely gyógyfürdőbe lehet menni TEP MŰTÉT utáni rehabilitációra,
  és azt hol kell kérni? Köszönettel:Ilona

 10. B.Szabó László | 2014. Október 29. - 10:22

  Kedves Réka.Engem 1hónapja műtöttek, csípőprotézis beültetésem volt.Ragasztással rögzítve.Azt szeretném kérdezni,hogy mikortól kezdhetek lépcsőn közlekedni,mert a lépcsőházunkban nincs lift,és én a 2.emeleten lakok.A korom 62 év,és nagyon mozgékony természetű vagyok.Jelenleg is sokat tornászok,és gyalogolok a lakásban.A garázsban díszeket készítek fából a rokonoknak ,ismerősöknek ajándékba.Ezzel ütöm el a sok szabadidőmet.Nagyon várom már, hogy mehessek a garázsba hasznosan eltölteni az időmet,ez vajon mikor lehetséges?Előre is köszönöm a válaszát.Tisztelettel:B.Szabó László.

Szóljon hozzá!

Adja meg a képen látható számsort:
Új kód generálása