Csípőprotézis (TEP) műtét előtti és utáni teendők

Dátum: 2012. Február 15.
Írta: Székely Réka

Súlyos csípőízületi kopás esetén, amikor a konzervatív kezelés már nem hatásos, általában csípőprotézis (TEP) beültetésére kerül sor sebészi úton.

Mindenki számára ismert, hogy a csípőprotézis műtét után egy rehabilitációra van szükség, arról viszont kevesen tudnak, hogy a műtétet elő is kell készíteni. A kopással járó fájdalom illetve az abból fakadó kényszertartás következtében csak bizonyos izmainkat használjuk, a csípő körüli izmok egy része az inaktívitás következtében elgyengül, elsorvad. A terhelési viszonyok megváltoznak, egyre rosszabb helyen terheljük az amúgy is fájdalmas, kopott ízületünket. A műtétet előkészítő gyógytornára azért van szükség, hogy bizonyos izmok erősítésével, bizonyos izmok nyújtásával teremtsük meg az optimális környezetet a protézis számára, ahhoz, hogy az, a műtét után ne lazuljon ki. Sajnos a csípőprotézisre váró páciensek egy részét a fájdalmas végtaggal történő mozgás gondolata riasztja el attól, hogy a műtétet előkészítő gyógytornán vegyen részt. A professzionális gyógytorna mindig a páciens korának, nemének, súlyának, alkati adottságának, a kopás mértékének, sőt belgyógyászati státuszának függvényében történik. A gyakorlatok természetesen nem dinamikusak, hanem gerinc- és ízületkímélő helyzetben leginkább statikus izometriásak, nagyon könnyen kivitelezhetőek mindenki számára és nem fájdalmasak.

A műtéti eljárás során alkalmazott rögzítési módszert (cementes-, cement nélküli- illetve hybrid rögzítés) az ortopéd sebész általában a kopás mértékének, illetve a páciens fizikális adottságainak, megfelelően választja meg. A hybrid rögzítés, cementes és a cement nélküli kombinációja, amikor az egyik komponenst cementtel a másik komponenst cement nélkül rögzítik. Továbbá az is az ortopéd sebész kompetenciája, hogy műanyagból, fémből vagy kerámiából készült protézist javasol a páciens részére.

Műtét utáni rehabilitáció, gyógytorna

A műtét utáni rehabilitáció, a gyógytornász (fizioterapeuta) segítségével történik egy nagyon precíz protokoll alapján. A gyógytornász instrukcióit nagyon fontos betartani, terhelni az érintett végtagot csak a műtéti megoldásnak illetve a rögzítésnek a függvényében lehet! A terhelhetőség mindig személyre szabottan az ortopéd szakorvossal való konzultáció alapján dönthető el.

Az alábbiakban, nagy általánosságban ismertetem a műtéti megoldásnak megfelelő terhelhetőséget, de természetesen minden páciens esete más és figyelembe kell venni azt, hogy nagyon sok egyéb tényező is befolyásolja azt, hogy hogyan és mikor terhelhető az érintett végtag.

Terhelhetőség:

 • Cementes protézis esetében, a műtétet követően csak mankóval, illetve járókerettel terhelhet a páciens, utána fokozatosan áttérhet az egy mankó használatára, később, 6-8 hét elteltével pedig a bot használatára.
 • A cement nélküli protézis esetében, hosszabb tehermentesítésre van szükség, általában 3 hónapig csak mankóval közlekedhet a páciens. A szakorvosi ellenőrzés mindig rendkívül fontos! Ha a szakember elérkezettnek látja az időpontot arra, hogy bot használatára térjen át a páciens, akkor a gyógytornász segítségével a bot helyes használatát kell elsősorban elsajátítani. A rehabilitáció alatti gyógytorna az egyik legfontosabb teendő, ahhoz, hogy a végtag stabil jól terhelhető legyen és a protézis, ne lazuljon ki.

Gyógytornát közvetlenül a műtétet követő napon kell elkezdeni

 • Első nap – fontos hogy az érintett végtag megfelelő pozícióban legyen elhelyezve a korházi ágyon: abdukcióban, (enyhén távolítva) enyhén berotálva.  Izometriás (feszít-lazít) gyakorlatokat végez a beteg légzőgyakorlatokkal kombinálva. A gyógytornász segítsége ilyenkor nélkülözhetetlen.
 • Második nap – a páciens az izometriás gyakorlatok elvégzése után gyógytornász segítségével kiül az ágy szélére, de nagyon fontos, hogy a műtött láb abdukált (távolított) helyzetben maradjon , mert addukció (közelítés) esetén kilazulás jöhet létre. Fontos a gyógytornász jelenléte a kiültetésnél. Légzőgyakorlatok, illetve a térd nyújtása (térdextenzio) végezhető.
 • Harmadik nap – az előző napi gyakorlatok elvégzése után, az orvos engedélyével illetve a gyógytornász segítségével, járókerettel kimehet a páciens a mosdóba. Addukció illetve kirotácó tilos! A járókeret rendeltetésszerű használatára illetve a végtag tehermentesítésére kell a legnagyobb figyelmet fordítani. Járókerettel történő helyes járás: először a keretet, utána a műtött láb, azután a jó láb, amit, picit előbbre helyezünk.

A többi napokon is ennyire fontos betartani a rehabilitációs protokoll szabályait, ezért fontos igénybe venni a gyógytornász segítségét.

Fotó: sxc.hu

8 hozzászólás

 1. Gyovai Józsefné | 2012. Június 20. - 14:17

  Sokak nevében köszönöm a teljeskörű felvilágosítást. A műtétemre még hónapokat várni kell, de addig is alkalmazni fogom a gyógytornát. Betegségem régi, így, már több gyógytornász segített megtanulni gyakorlatokat, melyen kis egészségügyi képesítésem is segít. Még egyszer köszönet. További sok sikert, eredményes munkát kívánok.

 2. Gyovai Józsefné | 2012. Június 20. - 14:21

  Talán többeknek is hasonló a véleménye, hogy köszönet az Önök áldozatos munkájáért. Műtétem hónapok múlva lesz. Régóta kezelnek, tanítanak a gyakorlatokra, ám jó lenne, ha az oldal letölthető lenne, mert a magamfajta idős már könnyen felejt.( Jó lenne ha kéznél lenne a “papír”)
  További sikeres munkát, jó eredményeket kívánok.

 3. Gyovai Józsefné | 2012. Június 20. - 14:22

  Talán többeknek is hasonló a véleménye, hogy köszönet az Önök áldozatos munkájáért. Műtétem hónapok múlva lesz. Régóta kezelnek, tanítanak a gyakorlatokra, ám jó lenne, ha az oldal letölthető lenne, mert a magamfajta idős már könnyen felejt.( Jó lenne ha kéznél lenne a \"papír\")
  További sikeres munkát, jó eredményeket kívánok.

 4. Székely Réka | 2012. Június 21. - 10:52

  Kedves Gyovai Józsefné!
  Köszönjük az elismerést!
  A műtét előtt, a korábban tanult gyógytorna gyakorlatokat javasolt végezni, de a műtét után más gyakorlatokra lesz szüksége. A műtéti megoldás-, és az Ön aktuális állapotának függvényében történik az utókezelés.
  Sok sikert kívánunk!

 5. Incze Szilvia | 2012. Június 27. - 17:05

  anyukamat megmutottek ket hete, az a kerdes, hogy fekudhet-e a mutott oldalara?

 6. Székely Réka | 2012. Június 28. - 16:31

  Kedves Érdeklődő!
  Az Anyukája 6 hétig lehetőleg ne feküdjön a műtött oldalára.
  Üdvözlettel,

 7. Dömötör Lászlóné | 2013. Február 17. - 14:30

  Két hete trauma következtében TEP beültetésen estem át külföldön. Másnaptól 2 mankóval közlekedek. A leirt gyakorltok mellett miket ajánl még ( gluteus maximus, minimus mozgatására?) mennyire szabad fájnia a műtött területnek még két hét után is-mert fáj, feszül ugyanott, ahol eltört…Ágyban enyhén abdukálva szabad-e a térdet kicsit megemelni egy párnával? Oldalra tudok feküldni már- az ellenkező oldalra egy hatalmas párnával a térdem között, de nem sokáig. Ugyanakkor – két előzetes gerincműtétem miatt a hátonfekvés lassan kibirhatatlanul kellemetlen már…. Köszönöm további tanácsait… tisztelettel

 8. Székely Réka | 2013. Február 19. - 15:39

  Kedves Érdeklődő!
  A szakszerű rehabilitáció a műtéti megoldás függvényében, egy személyre szabott protokoll alapján történik. Az Ön 2 gerincműtéte is befolyásolja a kezelés menetét. Nagyon sok mindent nem tudok: milyen típusú rögzítéssel történt a műtét, milyen gerincműtétei voltak, Ön milyen csontminőséggel, izomzattal, alkati adottságokkal, statikával (a terhelési viszonyok miatt), stb. rendelkezik. A gyakorlatokat a Súlypont Ízületklinikán felsoroltak függvényében szoktuk adagolni.
  Részletes állapotfelmérésre van szükség, ahhoz, hogy szakszerű tanácsot adhassak. Felmérésünk díjmentes és kötelezettségmentes, 336 0336 telefonon lehet időpontot kérni.
  Üdvözlettel,
  SzR

Szóljon hozzá!

Adja meg a képen látható számsort:
Új kód generálása