A combközelítő izmok és sérülései

Dátum: 2012. Június 6.
Írta: Székely Réka

Comközelítő izmok:

1.) Fésűizom (m. pectineus) – A comb felső részén elhelyezkedő lapos, kicsi izom, amely rögzített medence mellett a combot közelíti, és kismértékben kirotálja (kifelé fordítja).

2.) Rövid combközelítő izom (m. adductor brevis) – Alulról a fésűizomhoz simul és rögzített medence mellett a combot közelíti. Rögzített comb mellett a medencét előrehúzza, a csípőízületet hajlítja.

3.) Hosszú combközelítő izom (m. adductor longus) – A comb belső felén található hosszú izom a szeméremcsont alsó ágán ered és a combcsont belső felén tapad, és  lehetővé teszi, hogy a lábszárat oldalirányban mozgassuk. Fő működése: a combot közelíti rögzített medence mellett.

4.) A nagy combközelítő izom (m. adductor magnus) – A legszélesebb, leghosszabb és a legerősebb combközelítő izom, amely az ülő- és szeméremcsont alsó ágán ered és hosszan fut le a comb teljes belső oldalán. Fő működése: rögzített medence mellet, a combot közelíti. Rögzített comb esetén pedig a medencét hajlítja.

5.) Karcsúizom (m. gracilis) – A comb belső részén futó vékony, hosszú izom, amely a szeméremcsont alsó ágán ered, és a sípcsont belső oldalán közvetlenül a térd alatt tapad. Az egyetlen olyan combközelítő izom, amely két ízületet (csípő- és térdízület) hidal át, és ennek megfelelő a működése is. A többi combközelítő izomhoz hasonlóan rögzített medence mellett a combot közelíti. A térdízület hajlításában is részt vesz, illetve rögzített lábszár mellett a medencét előrehúzza, a csípőízületet hajlítja.

A combközelítő izmok, hirtelen mozdulat vagy irányváltoztatás hatására túlfeszülhetnek és megsérülhetnek. A sérülés következtében felléphet fájdalom, lágyéktáji duzzanat. A sérülés bekövetkeztekor néha reccsenő hang is hallható. Leggyakrabban a comb belső felén található hosszú combközelítő izom (m. adductor longus), sérül meg.

Bizonyos sportok (foci, vívás, egyes labdajátékok, sízés, stb.) vagy bizonyos táncok, illetve balett esetén, jellegzetes a combközelítő izmok szeméremcsont környéki fájdalma, az erős megnyújtással járó igénybevételnek köszönhetően. A rossz lábtechnikával végzett mellúszás a combközelítő izmok tapadása környékén szokott fájdalmat okozni. Az erőteljes megnyújtások (pl.focinál a nyújtott lábbal végzett védések, vívásnál a kitörések) utáni gyors izom-összehúzódások sorozata izomsérülésekhez vezethetnek.

A combközelítő izmok sérülékenyek. A megfelelő minőségű és mennyiségű nyújtásra mindig figyelni kell, mert a sorozatos mikrotraumák okozta „fáradásos” sérülések későbbi krónikus fájdalomhoz, illetve egyéb degeneratív elváltozásokhoz vezethetnek.

5 hozzászólás

 1. Gönczi Veronika | 2014. Június 17. - 09:52

  Kedves Réka!
  Létezik-e ezen izmoknak kerékpározásból adódó sérülése, és ha már sérült mi a leghatékonyabb gyógymód?

  Köszönettel:
  Gönczi Verfonika

 2. Buri Attila | 2014. Augusztus 19. - 03:27

  Kedves Réka!22 éve sportolok (labdarúgás)eddig elkerültek a nagyobb sérülések de mostanában egyre többet húzódik meg a combközelítő izmom mind két lábamon(szinte 2-3havonta,kaptam bele kenalog injekciót)Eddig mindig rendbe is jött.Kérdésem a következő lenne:Miért van az ,hogy újra és újra előjönnek ezek a sérülések pedig odafigyelek,hogy rendesen bemelegítsek és lenyújtsak a edzések vagy éppen a meccsek végén Köszönettel: Buri Attila

 3. Fiala Albin | 2014. Szeptember 4. - 21:04

  Kedves Réka!Nekem is hasonló tüneteim vannak mint Buri Attila hozzászólónak.Nekem is volt kenalog injekció,nekem is rendbe jött,de mindig visszatér.lehet tenni ellene valamit(műtéten kívül)ami hatásos lenne?Köszönöm a választ előre is!

 4. Kádár Kata | 2014. november 21. - 16:37

  Üdvözlöm! Lányom uszonyos és búvárúszó. Nagyon kötött az izomzata és a testnevelési órán megerőltette a combizmát. Heti 10 edzése van vízben, mellette minden edzést követően nyújtanak, természetesen edzés előtt bemelegít. Az iskolai testnevelési órákba még a bemelegítés sem fér bele. A térdkalácsa fölötti területen egy kemény dudor keletkezett ami érintésre és a térd behajlítására érzékeny. A kérdésem az lenne, hogy ez milyen sérülés lehet és hogyan tudom kezelni? Vagy mit tehetek annak érdekében, hogy helyre jöjjön?
  Köszönöm válaszát: KATA

 5. Székely Réka | 2014. november 28. - 14:48

  Kedves Kata!
  Az intenzív sport kötötté tesz, egyébként pedig a sportolók nem megfelelő mennyiségű és minőségű nyújtást végeznek. A legtöbbször statikai problémák állnak a háttérben, amit viszont érdemes megoldani, hiszen ha nem jók a terhelési viszonyok abból később degeneratív elváltozások jöhetnek létre. A sportolás alapfeltétele a jó statika! A Súlypont Ízületklinikán díjmentes állapotfelmérésen vehetnek részt. (336 0336 telefonon lehet időpontot kérni.)
  A dudor a térd alatt Osgood Schlatter szindrómára is utalhat, javaslom, keressék fel az illetékes ortopéd szakorvost.
  Üdvözlettel,
  SzR

Szóljon hozzá!

Adja meg a képen látható számsort:
Új kód generálása