A csípőízületi kopás (coxarthrosis) több millió embert érint

A csípőízületi kopás speciális kezelése nélkül az ízületi porc fokozatosan leépül, az ízület anatómiai szerkezete megváltozik, és olyan funkcionális állapotromlás jön létre, amikor már csak a műtéti megoldás hoz eredményt.Ezért fontos a megelőzés, és a korai stádiumban elkezdett speciális gyógytorna.

A csípőízületi kopás formái:

Elsődleges (primer): 50 év felett, az ízületi porc korai elöregedése okozza, ami általában anyagcserezavar talaján fejlődik ki

Másodlagos (secunder): ami korábbi csípőízületi károsodás (praearthrosis) következménye pl. veleszületett csípőficam, egyéb gyerekkori csípőbetegségek (Perthes kór), gyulladásos folyamatok (rheumatoid arhritis), traumák stb.

A coxarthrosis jellemző tünetei: reggeli, pihenés utáni indítási fájdalom, mozgáskorlátozottság, sántítás. A személyre szabott gyógytornának a megelőzésben és a rehabilitációban is pótolhatatlan szerepe van, a terhelési viszonyok rendezése (medencekorrekció), az ízületi mozgáshatárok, funkció megtartása, az izomgyengülés, izomatrophia  megakadályozása révén.